Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Уведомление по чл.66 от АПК

 

УВЕДОМЛЕНИЕ

 

На основание чл.66 от АПК, Община Хасково уведомява всички заинтересовани страни, че открива производство по издаване на общ административен акт за въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в детските градини на територията на община Хасково, считано от 15.09.2021г. 

Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование /ЗПУО/(ДВ бр. 82 от 18.09.2020г.) предвижда въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на децата на 4-годишна възраст до началото на учебната 2023/2024г., като в този срок, общините следва да създадат необходимите условия за обучението им в съответствие с ЗПУО и подзаконовите актове по прилагането му .

Съгласно §17 от ЗИДЗПУО, по решение на общините, задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца може да се въведе на тяхна територия и преди този срок. За да се пристъпи към подобна стъпка е необходимо да се предприемат следните действия:

1. Да се осигурят необходимите условия съгласно изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищно образование и държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие с възможност за максималното включване в задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст;

2.Да се проучи мнението на родителите относно въвеждането на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца.

3. Да се приеме решение на Общинския съвет за въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца.

4. При вземане на решение същото, следва да се изпрати до МОН с оглед осигуряване на необходимото финансиране.

Съгласно определените от МОН процедури, допълнителното финансиране на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца, ще бъде осигурено за решения на ОбС, влезли в сила след 31.12.2020г. – от началото на следващата учебна година (2021/2022).

Предвид изискванията на нормативната база и указанията на МОН, в общинска администрация  е извършен подробен анализ на условията във всички образователни институции, в които може да се осъществява задължителна предучилищна подготовка, резултатите от които показват, че те отговарят на изискванията към физическата среда, регламентирани в раздел II на Наредба № 24 от 10.09.2020г. за физическата среда и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Анализът на данните за децата, родени 2017г. сочи, че 529 от тази възрастова група са обхванати в детските градини в общината. Около 60 деца от 4-годишните по настоящ адрес не са обхванати, което показва, че е налице възможност за пълно обхващане на тези деца от задължително обучение в 12- те детски градини, в които се осъществява задължителна предучилищна подготовка.

Основното съображение за приемането на общия административен акт е увеличаването на шансовете за пълен обхват на децата в предучилищна възраст в образователната система, с оглед осигуряване на подкрепа на всяко дете и формиране в децата на устойчиви нагласи и мотивация за учене през целия живот. Мярката ще доведе до спад на децата, които преждевременно отпадат от образователната ни система и ще подобри нивото на образователната подготовката на децата при постъпването им в училище.

Заинтересованите лица и организации могат да участват в производството по издаване на акта по чл.65 и чл.66 от АПК, чрез представяне на писмени предложения и възражения по проекта за решение на e-mail адрес kmet@haskovo.bg, както и на адрес: гр. Хасково, пл. „Общински“ №1, в едномесечен срок, считано от датата на оповестяване на уведомлението.

Настоящото уведомление да се оповести на интернет-страницата на Община Хасково на основание чл.66, ал.1 от АПК.

Заинтересованите лица и организации могат да се запознаят с проекта за административен акт и с цялата информация, съдържаща се в преписката по издаване на общия административен от публикувания проект за решение.

 

 

Докладната записка от кмета на Община Хасково относно: въвеждане на задължителна предучилищна подготовка за децата, навършили 4-годишна възраст през учебната 2021-2022 г. е публикувана в раздел "Докладни записки".

 

 

Последна промяна: 30 Юни 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!