Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Екоалея на българските ханове и царе ще има в лесопарк Кенана

Ротари клуб Хасково с подкрепата на Община Хасково ще изгради нова екопътека в лесопарк Кенана. Новият туристически маршрут ще започва от Кът за отдих „Кенана“ и ще продължава до паметника на Цар Иван Асен II.

Този маршрут ще бъде и еко-алея на българските ханове и царе. По продължение на трасето в гората ще бъдат поставени информационни табели с имената на славните български ханове и владетели от Първото и Второто българско царство. На тези табла ще има QR-код, който след сканиране ще отвежда любознателните туристи към специален сайт, където ще има писмена и аудио информация за живота и делото на конкретния владетел.

Идеята на Ротари клуб Хасково и Община Хасково днес беше презентирана в началото на бъдещата нова екопътека на Кенана. Ротарианци са категорични, че тази инициатива ще се надгражда, за да се постигне максимална популяризация на славната победоносна битка на Цар Иван Асен II срещу епирския владетел Теодор Комнин.

„През май ще сме готови с екопътеката. Планираме да изградим и класна стая на открито в края на маршрута, това е мястото, от където се твърди, че Цар Иван Асен II е наблюдавал битката. Целта ни е на този исторически хълм да се говори за история по интересен и полезен за децата начин“, допълни кметът Станислав Дечев.

Градоначалникът и членовете на Ротари клуб Хасково поднесоха цветя пред паметника на Цар Иван Асен II в село Клокотница по повод 793 години от победата при Клокотница.

Последна промяна: 9 Март 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!